Scaffolds in Construction is the OSHA standard, 29 CFR 1926 Subpart L, that sets design, construction, inspection, fall protection and training requirements for every scaffold used on a construction site. It protects the workers who stand on scaffolds, the crews who erect and dismantle them, and the people working below.
Scaffold hazards are a steady source of serious injuries. OSHA's scaffolding overview cites Bureau of Labor Statistics data reporting 52 fatal falls to a lower level from scaffolding in 2020, and the construction scaffolding standard, 1926.451, regularly appears on OSHA's list of most frequently cited standards.
What Is the OSHA Scaffold Standard?
Subpart L covers all scaffolds used in workplaces covered by 29 CFR Part 1926. OSHA defines a scaffold as any temporary elevated platform, supported or suspended, and its supporting structure, including anchorage points, used to support employees, materials or both.
The subpart has five sections and five appendices:
- 1926.450 sets the scope and definitions.
- 1926.451 contains the general requirements that apply to nearly all scaffolds.
- 1926.452 adds rules for 25 specific scaffold types, from pole and frame scaffolds to two-point suspension (swing stage), mobile and ladder jack scaffolds.
- 1926.453 covers aerial lifts, which are governed exclusively by that section.
- 1926.454 sets training requirements.
Key definitions
- Supported scaffold: one or more platforms resting on rigid supports such as legs, frames, poles, brackets or outriggers.
- Suspension scaffold: one or more platforms hung by ropes or other non-rigid means from an overhead structure.
- Maximum intended load: the total of all people, equipment, tools, materials and other loads reasonably expected on the scaffold at one time.
- Competent person: someone able to identify existing and predictable hazards and authorized to take prompt corrective measures.
- Qualified: someone who, by degree, certificate, professional standing or extensive knowledge, training and experience, has shown the ability to solve problems related to the work.
Who Must Comply?
Any employer whose employees work on, erect, dismantle, move, repair or inspect scaffolds during construction work must comply. That includes general contractors, masonry, painting, drywall, roofing and facade contractors, and scaffold rental companies whose crews erect scaffolds on site.
Subpart L does not cover crane or derrick suspended personnel platforms, which fall under the cranes standard. General industry and maritime operations have their own scaffold rules. OSHA-approved State Plans can adopt requirements that are stricter than the federal standard, so check the state rules where you work.
Key Requirements
Capacity and design
- Each scaffold and component must support its own weight and at least 4 times the maximum intended load without failure, per 1926.451(a)(1).
- Suspension ropes must support at least 6 times the maximum intended load.
- Scaffolds must be designed by a qualified person and built and loaded according to that design, per 1926.451(a)(6).
Platforms
- Each working platform must be fully planked or decked, with no more than 1 inch of space between units and between the platform and uprights.
- Platforms and walkways must be at least 18 inches wide, with narrower widths allowed for certain types such as ladder jack, pump jack and roof bracket scaffolds.
- The front edge of a platform generally may not be more than 14 inches from the face of the work unless guardrails or personal fall arrest are used.
- Platform ends must extend at least 6 inches past the centerline of their support unless cleated or restrained.
Supported scaffolds
Supported scaffolds with a height to base width ratio of more than 4 to 1 must be restrained from tipping by guys, ties or braces at set vertical and horizontal intervals. Legs, poles and uprights must bear on base plates and mud sills or another adequate firm foundation. Unstable objects may not be used to support scaffolds or platform units.
Suspension scaffolds
Direct connections to roofs and floors, and counterweights, must be able to resist at least 4 times the tipping moment at the rated load of the hoist, or 1.5 times the tipping moment at stall load, whichever is greater. A competent person must evaluate direct connections before use, and a competent person must inspect ropes for defects before each workshift and after any occurrence that could affect them.
Access
When a platform is more than 2 feet above or below the point of access, safe access must be provided by ladders, stair towers, ramps, walkways or similar means. Cross braces may not be used as a means of access. For erectors and dismantlers, a competent person must determine whether safe access is feasible.
Fall protection
Under 1926.451(g)(1), each employee on a scaffold more than 10 feet above a lower level must be protected from falling. The type of protection depends on the scaffold. Personal fall arrest and guardrails are required on single-point and two-point adjustable suspension scaffolds, while most supported scaffolds use guardrails. For scaffolds manufactured or placed in service after January 1, 2000, the top rail must be between 38 and 45 inches above the platform. A competent person must decide whether fall protection is feasible for workers erecting or dismantling scaffolds.
Falling objects and power lines
Workers on and below scaffolds must wear hard hats, and toeboards, screens, debris nets or canopies must protect people below. Scaffolds must keep minimum clearances from energized power lines, generally 10 feet for uninsulated lines up to 50 kV, and more for higher voltages.
Inspection and Supervision
Scaffold inspections are a core part of Subpart L. Under 1926.451(f)(3), a competent person must inspect scaffolds and components for visible defects before each workshift and after any occurrence that could affect structural integrity. Damaged or weakened components must be repaired, replaced, braced or removed from service right away.
Under 1926.451(f)(7), scaffolds may be erected, moved, dismantled or altered only under the supervision and direction of a competent person, and only by trained workers selected by that person. Work on scaffolds during storms or high winds is not allowed unless a competent person decides it is safe and workers are protected.
The standard does not prescribe a written inspection form, but many contractors use a documented checklist and a scaffold tag system to show each inspection was done and to communicate status to workers.
Training Requirements
1926.454 sets two levels of training:
- Scaffold users must be trained by a person qualified in the subject on electrical, fall and falling object hazards, how to deal with them, proper use of the scaffold, material handling and the load capacity of the scaffold.
- Erectors, dismantlers, movers, repairers and inspectors must be trained by a competent person on the hazards of that work, correct procedures for the scaffold type, design criteria and maximum intended load.
Retraining is required when site conditions, scaffold types or protection systems change, or when a worker's performance shows they have not retained the training. Unlike the construction fall protection standard, 1926.454 does not require a written training certification, though keeping training records is a sound way to show compliance.
Common Violations and Penalties
Scaffolding general requirements, 1926.451, ranks fourth on OSHA's preliminary top 10 most frequently cited standards list for fiscal year 2026. Typical findings include:
- No guardrails or personal fall arrest on platforms above 10 feet.
- Missing or inadequate access, with workers climbing cross braces.
- Partially planked platforms and planks that are not secured.
- Scaffold legs resting on unstable bases with no mud sills.
- No competent person inspection before the shift.
- Untrained workers erecting or using scaffolds.
OSHA penalties are adjusted for inflation every year. For penalties assessed after January 15, 2026, the maximum is $16,550 per serious violation and $165,514 per willful or repeated violation. Check OSHA's penalties page for current amounts.
How to Comply: Step by Step
- Plan the scaffold. Choose the scaffold type for the work and have a qualified person confirm the design and load capacity.
- Assign a competent person. Name who will supervise erection and alteration and perform shift inspections.
- Prepare the foundation. Use base plates and mud sills on firm, level ground, and plan ties for tall scaffolds.
- Erect with trained workers. Fully plank platforms and install guardrails, toeboards and access as you build.
- Inspect before each shift. Use a checklist and tag the scaffold to show its status.
- Train users and erectors. Cover the 1926.454 topics and retrain when conditions change.
- Fix defects immediately. Remove damaged components and track repairs as corrective actions.
How SMS360 Helps
SMS360's Audits & Inspections module helps teams run scaffold inspections consistently. Competent persons can complete digital checklists on a mobile device before each shift, attach photos of defects, and assign and track corrective actions until they are closed. Dashboards show inspection status across sites, and stored records make it easier to demonstrate compliance during an OSHA visit or an internal audit.
Frequently Asked Questions
At what height is fall protection required on a scaffold?
OSHA requires fall protection for employees on a scaffold more than 10 feet above a lower level, under 1926.451(g)(1). This is different from the 6-foot trigger in the general construction fall protection rule. The type of protection depends on the scaffold, with guardrails used on most supported scaffolds.
How often must scaffolds be inspected?
A competent person must inspect scaffolds and components for visible defects before each workshift and after any occurrence that could affect structural integrity. OSHA does not require a specific inspection form, but documented checklists and scaffold tags are common ways to show inspections were done.
Who can erect or dismantle a scaffold?
Scaffolds may be erected, moved, dismantled or altered only under the supervision and direction of a competent person. The work must be done by experienced, trained employees selected by that competent person. Those workers must be trained under 1926.454(b).
Does OSHA require scaffold training certification?
1926.454 requires training for scaffold users and erectors but does not require a written certification record. Many employers still keep dated training records to show who was trained, on what scaffold type and by whom.

