X-bracing, also called cross bracing, is a pair of diagonal braces that cross each other in an X shape between two frames, posts or uprights. On scaffolds, cross braces tie the vertical members together, keep the structure square and plumb, and resist racking, swaying and collapse under load.
Cross braces look like simple parts, but they carry real structural loads. Missing, loose or improvised braces are a common finding during scaffold inspections, and OSHA's scaffold rules in 29 CFR Part 1926, Subpart L, address how braces must be installed, when they can stand in for a guardrail and why they must never be climbed.
What Is X-Bracing (Cross Bracing)?
Cross bracing is a method of stiffening a structure by adding two diagonal members that form an X across a rectangular bay. When a sideways force pushes on the frame, one brace is put into tension and the other into compression, which stops the rectangle from deforming into a parallelogram. That deformation is called racking.
The term is used across construction and industry. Steel buildings, towers, storage racks and temporary structures all use cross bracing. In workplace safety, the term most often refers to scaffolds, especially fabricated frame scaffolds (also called tubular welded frame scaffolds), where manufactured cross braces pin onto studs on each end frame. Cross braces also appear on mobile scaffolds, pole scaffolds, tube and coupler scaffolds and tiered horse scaffolds.
Why Cross Bracing Matters
A scaffold's strength depends on its components working together. Braces lock the frames into a single rigid unit. Without them, frames can lean, legs can buckle and the platform can shift or collapse.
- Structural stability: braces keep frames square and plumb so loads travel straight down the legs to the base plates.
- Resistance to racking: braces resist side loads from wind, material handling and workers moving on the platform.
- Load capacity: OSHA's Scaffolding eTool warns that a scaffold can be overloaded by removing the braces, and that braces should not be removed while work is being performed on a scaffold.
- Fall protection: under specific conditions, crossbracing can serve as a toprail or midrail.
Removing a brace to pass materials through, or failing to secure brace connections, can weaken a scaffold without anyone noticing until it moves. That is why cross braces are a standard item on every pre-shift scaffold inspection.
OSHA Requirements for Scaffold Cross Bracing
OSHA's construction scaffold standards are found in 29 CFR 1926.451 (general requirements) and 29 CFR 1926.452 (requirements for specific scaffold types). Key bracing provisions include:
Fabricated Frame Scaffolds
Section 1926.452(c)(2) requires frames and panels to be braced by cross, horizontal or diagonal braces, or a combination, which secure vertical members together laterally. The cross braces must be of such length that they automatically square and align vertical members so the erected scaffold is always plumb, level and square. All brace connections must be secured.
Mobile Scaffolds
Section 1926.452(w)(1) requires mobile scaffolds to be braced by cross, horizontal or diagonal braces, or a combination, to prevent racking or collapse, and all brace connections must be secured.
Other Scaffold Types
- Double pole scaffolds: crossbracing must be installed between the inner and outer sets of poles (1926.452(a)(2)).
- Tube and coupler scaffolds: transverse bracing forming an "X" across the width of the scaffold must be installed at the scaffold ends and at the additional intervals the standard specifies (1926.452(b)(2)).
- Horse scaffolds: when horses are arranged in tiers, each tier must be crossbraced (1926.452(f)(4)).
Restraint Against Tipping
Under 1926.451(c)(1), supported scaffolds with a height to base width ratio of more than four to one must be restrained from tipping by guying, tying, bracing or equivalent means. Cross braces within the scaffold do not replace these ties; both are needed.
Cross Braces Are Not a Means of Access
One of the most cited scaffold rules involves workers climbing cross braces. Section 1926.451(e)(1) states that when scaffold platforms are more than 2 feet above or below a point of access, workers must use ladders, stair towers, ramps, walkways, integral prefabricated frames or another safe means, and that crossbraces shall not be used as a means of access.
The rule is repeated for erectors and dismantlers. Section 1926.451(e)(9)(iv) states that cross braces on tubular welded frame scaffolds shall not be used as a means of access or egress. During erection or dismantling, end frames may be used as climbing devices only if they are erected in a manner that creates a usable ladder (1926.451(e)(9)(iii)).
Braces are not designed to carry a person's weight at a single point, and their angled, narrow members give poor footing. Climbing them also loosens connections and can bend the brace, which reduces the scaffold's strength.
When Crossbracing Can Serve as a Guardrail
Section 1926.451(g)(4)(xv) allows crossbracing to take the place of part of a guardrail system under specific conditions:
- As a midrail: when the crossing point of two braces is between 20 inches and 30 inches above the work platform.
- As a toprail: when the crossing point of two braces is between 38 inches and 48 inches above the work platform.
- Spacing: the end points at each upright must be no more than 48 inches apart.
If the crossing point falls outside these ranges, the braces do not count as fall protection and a compliant guardrail or other fall protection is required. Measure the actual crossing height on site, since it changes with frame height and platform elevation.
Inspecting and Maintaining Cross Braces: Step by Step
- Confirm the design. Use braces made by the scaffold manufacturer for that frame size and spacing.
- Check every bay. Verify that braces are installed on each frame line as the manufacturer and the scaffold design require.
- Check connections. Make sure locks, pins or wing nuts are fully engaged. OSHA's eTool shows wire used to secure a brace as an example of a poor attempt at securing cross bracing.
- Look for damage. Remove braces that are bent, cracked, corroded or have elongated holes.
- Verify plumb and square. A frame that is out of plumb often points to a missing or wrong-length brace.
- Inspect each shift. Section 1926.451(f)(3) requires a competent person to inspect scaffolds and components for visible defects before each work shift and after any occurrence that could affect structural integrity.
- Control alterations. Under 1926.451(f)(7), scaffolds may be erected, moved, dismantled or altered only under the supervision and direction of a competent person. Removing a brace is an alteration.
Examples of Cross Bracing Problems
- A crew removes a cross brace to pass long pipe through a frame and forgets to reinstall it before the next shift.
- A worker climbs the X of the braces to reach the second lift because the ladder was not installed.
- A mobile scaffold is rolled with loose brace connections and begins to rack.
- A crew treats braces as a toprail even though the crossing point sits at 34 inches, below the 38-inch minimum.
Best Practices for Cross Bracing
- Train scaffold users and erectors. Section 1926.454(a) requires users to be trained by a person qualified in the subject matter, and 1926.454(b) requires erectors, dismantlers and inspectors to be trained by a competent person.
- Install access, such as ladders or stair towers, as soon as erection progresses to the point that allows it, so no one is tempted to climb braces.
- Tag scaffolds to show inspection status and remove them from service when a brace is missing.
- Include cross bracing in your scaffold job hazard analysis and in toolbox talks.
- Keep spare manufacturer braces on site so damaged ones are replaced rather than improvised.
How SMS360 Helps
The SMS360 Audit Management module lets competent persons run scaffold inspections from a mobile device using checklists that include cross bracing, connections, access and guardrails. Inspectors can attach photos of missing or damaged braces, assign corrective actions with owners and due dates, and keep a dated record of each pre-shift inspection. Reports help safety teams see which sites and crews have repeat scaffold findings.
Frequently Asked Questions
Can you climb the cross braces on a scaffold?
No. OSHA states in 29 CFR 1926.451(e)(1) that crossbraces shall not be used as a means of access, and 1926.451(e)(9)(iv) states that cross braces on tubular welded frame scaffolds shall not be used for access or egress. Use a ladder, stair tower, ramp or integral access designed for climbing.
Can cross bracing count as a guardrail?
Sometimes. Under 1926.451(g)(4)(xv), crossbracing may replace a midrail when the crossing point is 20 to 30 inches above the platform, or a toprail when the crossing point is 38 to 48 inches above the platform. The end points at each upright must be no more than 48 inches apart.
Can a cross brace be removed while work continues?
Removing a brace changes how the scaffold carries load and is an alteration that must be done under the direction of a competent person. OSHA's Scaffolding eTool warns that braces should not be removed while work is being performed on a scaffold. Any temporary removal should follow the manufacturer's instructions and the competent person's direction.
Who inspects scaffold cross bracing?
A competent person must inspect scaffolds and scaffold components for visible defects before each work shift and after any occurrence that could affect structural integrity, under 29 CFR 1926.451(f)(3). That inspection should include checking that every required brace is present, undamaged and secured.

