First aid is the immediate care given to an injured or ill person, usually by a trained coworker, before professional medical help arrives or when no further treatment is needed. In OSHA recordkeeping, first aid has a narrower meaning: a specific list of 14 treatments in 29 CFR 1904.7, and injuries treated only with those are not recordable.
Safety managers deal with both meanings. One drives how you equip and train your workforce. The other decides whether a case goes on the OSHA 300 Log.
What Is First Aid?
OSHA uses the term in two separate sets of rules.
The first is the medical services and first aid standard, 29 CFR 1910.151. It requires that, in the absence of an infirmary, clinic or hospital in near proximity to the workplace that is used for treating all injured employees, a person or persons be adequately trained to render first aid, and that adequate first aid supplies be readily available. Construction has a parallel requirement at 29 CFR 1926.50.
The second is OSHA's injury and illness recordkeeping rule. Under 29 CFR 1904.7(b)(5)(ii), first aid means only the treatments on a defined list. The rule says the list is complete: any treatment not on it is medical treatment, and a work-related case that involves medical treatment beyond first aid is recordable.
The OSHA First Aid List
For recordkeeping purposes, first aid means:
- Using a nonprescription medication at nonprescription strength.
- Administering tetanus immunizations (other immunizations, such as hepatitis B or rabies vaccine, are medical treatment).
- Cleaning, flushing or soaking wounds on the surface of the skin.
- Using wound coverings such as bandages, gauze pads or butterfly bandages and Steri-Strips (sutures, staples and surgical glue are medical treatment).
- Using hot or cold therapy.
- Using any non-rigid means of support, such as elastic bandages, wraps or non-rigid back belts.
- Using temporary immobilization devices while transporting an accident victim, such as splints, slings, neck collars or back boards.
- Drilling of a fingernail or toenail to relieve pressure, or draining fluid from a blister.
- Using eye patches.
- Removing foreign bodies from the eye using only irrigation or a cotton swab.
- Removing splinters or foreign material from areas other than the eye by irrigation, tweezers, cotton swabs or other simple means.
- Using finger guards.
- Using massages (physical therapy or chiropractic treatment are medical treatment).
- Drinking fluids for relief of heat stress.
The treatment itself decides the classification, not who provides it. A physician who applies a bandage is still providing first aid, and a nurse who recommends a prescription-strength dose is providing medical treatment.
First Aid vs. Medical Treatment
This distinction is one of the most common sources of recordkeeping errors. A case becomes a recordable injury when it is work-related, new, and meets a general recording criterion such as medical treatment beyond first aid, days away, restricted work, loss of consciousness or a significant diagnosed injury.
Examples that stay first aid
- A worker cuts a finger, and the wound is cleaned and closed with butterfly strips.
- A strained wrist is wrapped with an elastic bandage and iced.
- Dust in the eye is flushed out at an eyewash station.
- A worker showing early signs of heat stress rests in the shade and drinks water.
Examples that become medical treatment
- The same cut is closed with sutures, staples or surgical glue.
- A physician prescribes medication, or recommends an over-the-counter drug at prescription strength. OSHA treats a recommendation by a physician or other licensed health care professional as medical treatment even if the prescription is never filled.
- A rigid splint or cast is used to immobilize an injury for treatment, not just for transport.
- A foreign body is removed from the eye with a tool other than irrigation or a cotton swab.
Visits to a health care professional solely for observation or counseling, and diagnostic procedures such as X-rays and blood tests, are not medical treatment by themselves. What matters is the treatment that results. Recordable cases go on the OSHA 300 Log.
First Aid Program Requirements
Trained responders
If no infirmary, clinic or hospital is in near proximity, 1910.151(b) requires trained first aid providers. OSHA has interpreted "near proximity" based on response time. In a 2007 letter of interpretation, OSHA said that where serious accidents are possible and no employee is trained in first aid, emergency medical services must be available within 3 to 4 minutes. For lower-risk workplaces such as offices, OSHA said a response time of up to 15 minutes may be reasonable.
Supplies
First aid supplies must be readily available. The standard does not list specific contents, but a non-mandatory appendix to 1910.151 refers to the ANSI Z308.1 consensus standard for minimum kit contents. Employers should add supplies for the hazards at their own site and check kits regularly.
Eyewash and drench facilities
Where a person's eyes or body may be exposed to injurious corrosive materials, 1910.151(c) requires suitable facilities for quick drenching or flushing within the work area for immediate emergency use.
Bloodborne pathogens protection
Employees designated to give first aid are covered by the bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030. That means an exposure control plan, training, personal protective equipment such as gloves and face shields, and hepatitis B vaccination. OSHA allows a limited exception for employees who give first aid only as a collateral duty, where the vaccine may be offered after a first aid incident involving blood rather than in advance.
How to Set Up a Workplace First Aid Program
- Assess your hazards and response times. Identify likely injuries and find out how long emergency medical services take to reach every part of your site.
- Decide on responders. Choose how many trained employees you need on each shift and in each area so someone is always available.
- Train and certify. Use a recognized first aid, CPR and AED course and track certification expiry dates.
- Stock and place supplies. Put kits, eyewash stations and AEDs where they can be reached quickly, and mark their locations.
- Link to your emergency plan. Make sure your emergency action plan explains how to call for help and who meets responders.
- Document every case. Record what happened and what treatment was given, then decide whether the case is recordable using the 1904.7 criteria.
- Review trends. Repeated first aid cases from the same task are a warning sign worth investigating before a more serious injury occurs.
Common Mistakes to Avoid
- Treating first aid cases as unimportant. They are valuable data. Patterns of minor cuts or strains point to hazards that can produce serious injuries.
- Misclassifying treatment. Calling sutures or prescription medication "first aid" leads to under-recorded logs and potential citations.
- Letting certifications lapse. A trained responder whose certification has expired, or who has left the company, leaves a gap in coverage.
- Empty or expired kits. Kits that are never inspected run out of key items when they are needed.
How SMS360 Helps
SMS360 Incident Management lets employees and supervisors report injuries, including first aid cases, from a desktop or mobile device. Each record captures what happened and the treatment given, which helps you decide whether a case is recordable and keep supporting details together. You can assign investigations and follow-up actions, and dashboards show first aid and recordable case trends by location or task, so repeat issues are easier to spot.
Frequently Asked Questions
Is a first aid case recordable on the OSHA 300 Log?
No. A work-related injury treated only with first aid, as defined in 29 CFR 1904.7(b)(5)(ii), is not recordable unless it meets another recording criterion, such as days away from work, restricted work or loss of consciousness. Many employers still log first aid cases internally to track trends.
Is ibuprofen considered first aid?
It depends on the strength. Over-the-counter medication used at nonprescription strength is first aid. If a physician or other licensed health care professional recommends or prescribes it at prescription strength for a work-related injury, it is medical treatment and the case is recordable, even if the employee never fills the prescription.
Do employers have to provide first aid training?
Under 29 CFR 1910.151(b), employers must have employees trained in first aid if there is no infirmary, clinic or hospital in near proximity to the workplace. Several other OSHA standards, such as those for logging, electric power work and permit-required confined spaces, have their own first aid or CPR requirements.
What should be in a workplace first aid kit?
OSHA does not mandate a specific list for general industry. A non-mandatory appendix to 1910.151 points to ANSI Z308.1 for minimum contents, such as bandages, gauze, adhesive tape, antiseptic, burn treatment and gloves. Employers should add items for site-specific hazards and assign someone to inspect and restock kits.

